De rijpingsplaats van de Reypenaer kazen is even uniek als de kazen zelf: een historisch pakhuis uit 1906, aan de Oude Rijn, vlakbij de binnenstad van Woerden. Langs het riviertje achter het pakhuis werden vroeger de kazen per boot aangevoerd. Het pakhuis ziet er van binnen en buiten nog net zo uit als toen het gebouwd werd.
Het is nog steeds het enige pakhuis in Nederland dat nog op dezelfde manier als vroeger wordt gebruikt waarvoor het bedoeld is: het rijpen van kaas.
Als de luiken van het oude pakhuis opengaan en het zonlicht door de ramen valt, dan stralen de oranje gele kaaswielen alsof ze van goud zijn.
Het ventileren van het kaaspakhuis gebeurt nog steeds door luiken te openen op het moment dat de buitenlucht goede invloed heeft op de omstandigheden.Door het jaar wisselen lagere en hogere temperaturen, meer vochtigheid in de lucht en drogere lucht, elkaar af. De rijpingsomstandigheden variëren zo op een natuurlijke manier en verklaren de complexiteit van smaken en geuren.
De kazen maken alle seizoenen mee en verliezen in de tijd veel aan gewicht (ze drogen), terwijl de smaken en geuren intenser worden en de textuur verandert.
Reypenaer is het resultaat van het streven en het vakmanschap van drie generaties van de Wijngaard familie.
Reypenaer kazen hebben dan ook meerdere prijzen gewonnen, waaronder drie keer “Supreme Champion” bij de Nantwich International Cheese Show in Engeland. Daarnaast werken vele top (sterren) restaurants ermee.