banner-reypenaer-pakhuis-luiken.jpg

Het Ambacht

Bij Wijngaard Kaas streven we met liefde en toewijding naar de mooiste smaakontwikkeling van onze kazen.

Historische rijping

In ons historische kaaspakhuis uit 1906 rijpen de kazen langzaam en langdurig in een bijzonder microklimaat en natuurlijke wisselingen van de temperatuur en de luchtvochtigheid. De kazen worden wekelijks met de hand gekeerd en gepoetst. We laten de natuur meespelen met wisselingen in temperatuur en luchtvochtigheid. De kazen rijpen sneller in hogere temperaturen en juist langzamer bij lagere. De natuurlijke wisselingen geven de complexiteit van de smaak, waarbij de kazen veel gewicht verliezen, maar een bijzonder mooie smaak ontwikkelen.

Kaaspakhuis uit 1906

De Reypenaer rijpt in een meer dan een eeuw oud kaaspakhuis dat als kaaspakhuis is gebouwd. Met stenen muren, houten vloeren en balken, voorzien van luiken, zowel binnen als buiten het kaaspakhuis. Het pakhuis is gelegen aan de Oude Rijn in Woerden van waar vroeger ook de kaasaanvoer kwam via boten. Omdat wij bij Reypenaer hebben ontdekt dat de smaakontwikkeling in het oude pakhuis niet te evenaren is met moderne technieken, hebben we het kaaspakhuis in stand gehouden en juist gekoesterd. De mooist smakende kazen komen hier vandaan. 

De Wijngaard Kaas familie

Opa Piet begon in 1936 met de handel in kaas, eigenlijk als ruilmiddel voor de kruidenierswaren. Hij leverde deze destijds aan de boeren in de omtrek van Woerden en hij werd betaald in kaas. Kaas werd in de tijd steeds belangrijker. Zoon Jan nam het bedrijf over in 1946/47 en legde zich volledig toe op het rijpen van kaas. Het bedrijf ontwikkelde zich langzaam maar gestaag. De kaas werd in Nederland steeds meer gewaardeerd. In 1975 diende de derde generatie zich aan met dochter Riet, zoon Jan en sinds 1995 zoon Rien. Vanaf 2019 diende ook de vierde generatie zich aan met Jan, zoon van Rien.